De Apple TV 4 is de nieuwste Apple TV en kost €179,- bij Bol.com. De oude Apple TV (3) kost slechts €79,99, maar heeft iets minder features. Op deze pagina een uitgebreide vergelijking van de twee Apple TV’s.

[table id=2 /]

Apple TV 4 en Apple TV 3 vergelijking

In de tabel hierboven heb je alle specificaties van de twee Apple TV’s kunnen vergelijken. Zoals je kunt zien zitten de grootste verschillen in het aanbod; de Apple TV 4 heeft toegang tot de Apple TV app store, de Apple TV 3 niet. Daarnaast zit er een groot verschil in de afstandsbedieningen van de twee modellen.

Apple TV app store

Apple TV app store

Apple TV app store

De Apple TV app store werd tegelijk met de Apple TV 4 gelanceerd. In deze app store worden (net als op de iPhone en iPad) apps aangeboden voor het nieuwe tvOS (alleen op Apple TV 4). Mede hierdoor zal het aanbod van content en features op de Apple TV 4 veel groter worden dan op de oude Apple TV (3).

Siri

De nieuwste Apple TV is uitgerust met de virtuele spraakassistent Siri, die we al kenden van iOS (iPhone en iPad). Je kunt je Apple TV bedienen met je stem doordat er een microfoon in de afstandsbediening zit. Bij de oude Apple TV (3) heb je dit niet. Wij vinden dit zelf geen enorme toevoeging, maar sommige mensen zweren erbij. Siri voor Apple TV is op dit moment (nog) niet in het Nederlands beschikbaar. Je zult je Apple TV dan dus in het Engels moeten aansturen.

Afstandsbediening

apple tv 4 remote

Apple TV 4 afstandsbediening

Behalve Siri is de afstandsbediening ook op andere vlakken volledig veranderd. Deze is nu namelijk uitgerust met een accelerometer en gyroscoop, zodat je hem ook als controller kunt gebruiken voor games. Je kunt dit vergelijken met de Nintendo Wii.

Ook is het glas bovenop de nieuwe afstandsbediening een touchpad geworden. Deze is vergelijkbaar met de touchpad die je op een MacBook hebt. Zo kun je nu “swipen” en op deze manier sneller je Apple TV besturen.

HDMI-kabel

Eén van de grootste punten van kritiek op de Apple TV 3 was altijd dat er geen HDMI-kabel in de doos zat. Je hebt deze kabel nodig om je Apple TV aan te sluiten op je TV. Helaas wordt er óók bij de nieuwe Apple TV geen HDMI-kabel meegeleverd. Wanneer je een Apple TV gaat kopen is het handig om dit in je achterhoofd te houden; als je nog geen HDMI-kabel hebt dan is het handig om deze ook meteen te bestellen. Gelukkig zijn deze kabels niet duur.

Afmetingen en gewicht

De nieuwe Apple TV is een stukje zwaarder (425g) dan de oude Apple TV (272g). Ook is hij een stukje hoger (35mm in plaats van 23mm). Zowel het formaat als het gewicht zijn – net als bij een DVD-speler – niet erg storend; je zult de Apple TV meestal op je TV-meubel hebben staan.

Audio en video

De oude Apple  TV was uitgerust met Dolby Digital 5.1 audio. Bij de nieuwe Apple TV heeft dit aspect een upgrade gekregen naar Dolby Digital 7.1. Op video-gebied is er niet veel veranderd. Zowel de oude als de nieuwe Apple TV spelen content af in Full HD-kwaliteit (1080p).

Bekijk de Apple TV! (vanaf €174,95)

Bekijk op Bol.com

Processor

A8 chip

A8 chip

Door de nieuwe dual core A8-chip is de nieuwe Apple TV een stuk sneller dan zijn voorganger, die was uitgerust met een single core A5-chip. Vooral bij het gamen op je (nieuwe) Apple TV zul je hier veel verschil merken ten opzichte van de Apple TV 3.