iPads met een SIM-kaart aansluiting kunnen vanaf nu ook gebruikt worden in combinatie met Apple SIM. Dit is een SIM-kaart van Apple waarmee je flexibel van provider kunt wisselen voor je iPad-databundels. De iPad Pro (van de tweede generatie) heeft standaard een (virtuele) Apple SIM ingebouwd. Tenminste, als je het model hebt gekocht dat WiFi + Cellular ondersteunt. Je hoeft dan geen Apple SIM meer te kopen.

Heb je echter een iPad (5), iPad Pro (1e generatie), iPad Air 2 of een iPad Mini 3? Dan kun je in de Apple Store een Apple SIM-kit kopen, als een Cellular-verbinding überhaupt mogelijk is op jouw iPad. Controleer dit dus eerst voordat je een Apple SIM koopt.

Apple SIM: de voordelen

Het voordeel van zo’n Apple SIM is dat je niet meer gebonden bent aan één aanbieder van mobiele data. De SIM-kaart is compatibel met meerdere providers, waardoor je makkelijk kunt switchen zonder meteen een nieuwe SIM-kaart nodig te hebben. In het geval van een virtuele Apple SIM is dit voordeel nóg groter; je kunt altijd direct vanaf je iPad een abonnement afsluiten of een databundel kopen. Ideaal!

Apple SIM in België & Nederland

Apple SIM Truphone

Apple SIM van Truphone

Het nadeel is wel dat je op deze manier alleen uit providers kunt kiezen die Apple SIM ondersteunen. In Nederland en België werd Apple SIM dan ook niet heel erg positief ontvangen, simpelweg doordat er nog geen Nederlandse en Belgische providers meededen. Inmiddels zijn er twee aanbieders die wel samenwerken met Apple SIM: GigSky en nu ook Truphone. De prijzen bij Truphone zijn vrij hoog, dit heeft te maken met het feit dat Truphone de databundels vooral verkoopt aan reizigers – de bundels werken namelijk in Europa, de VS, Hongkong én Australië (bron). De prijzen bij Truphone zijn €6,- voor 500MB, €12,- voor 1GB en €29,- voor 3GB.

Hoe schaf je een databundel aan?

Om een databundel aan te schaffen voor je Apple SIM, ga je op je iPad naar Instellingen > Mobiele data > Configureer mobiele data. Vervolgens kies je een aanbieder en kun je ook een abonnement kiezen. Wanneer je op Bevestig klikt is je aankoop geslaagd. De betaling gaat dan automatisch via je Apple ID.

Een databundel opzeggen

Je hebt waarschijnlijk een prepaid-abonnement via Apple SIM. Om een databundel te annuleren of op te zeggen, kun je deze deactiveren. Zo voorkom je dat het automatisch verlengt wordt aan het eind van de maand. Om dit te doen ga je naar Instellingen > Mobiele data. Je tikt dan op de naam van de aanbieder en kiest om het abonnement niet te vernieuwen. Soms lukt dit niet en dien je contact op te nemen met de aanbieder zelf. Deze kan je abonnement dan handmatig stopzetten.

Conclusie

Apple SIM leek heel handig, maar in Nederland (en België) is het aanbod nog te beperkt om er echt iets aan te hebben. Daarnaast kiezen veel mensen – waaronder ik – ervoor om gewoon de 4G-verbinding van de iPhone te tetheren naar de iPad. Dat scheelt je ook weer een paar honderd euro bij het aanschaffen van de iPad. Een persoonlijke hotspot aanmaken op je iPhone is heel eenvoudig en scheelt je ook weer een speciale databundel voor je iPad.

Wat ons betreft is een 4G-verbinding op een iPad dus eigenlijk totaal onnodig. Tenzij je natuurlijk om een specifieke reden een eigen verbinding nodig hebt op de iPad. Binnen Europa is die kans echter klein, omdat je mobiele data binnen de EU nu overal geldig is. Zo kun je met een 12GB abonnement uit Nederland gewoon internetten in Frankrijk, Italië, Duitsland of Spanje.